-->

torstai 20. lokakuuta 2016

11 päivää Halloweeniin - paperimassalyhdyt

 Paperimassalyhtyjen tekoa joku ehdotti jo viime vuonna, mutta toteutus jäi vasta tämän vuoden puolelle.


Mitenkäs sitä saisi lyhdyn soveliaan muotoiseksi ja pystyssä pysyväksi? Päädyin laittamaan ilmapalloihin ennen puhaltamista pohjalle pellavansiemeniä, jotka painottavat täyttä palloa sopivalla tavalla pystyssä pysyväksi. (Lisäksi pallon tyhjentämisen jälkeen pellavansiemenet saattoi heittää lintulaudalle.)

Sitten päälle paperimassaa! Ja alle leivinpaperia, koska viime vuonna opin, että sanomalehtipaperiin kuivuva paperimassa juuttuu kiinni eikä enää irtoa. Leivinpaperista irtosi hyvin. Naaman lyhdylle saattoi sitten piirtää sormella, kun massa oli vielä märkää.

Flush and Go-rullahylsyistä ja liisteristä tehtyä paperimassaa kului yhden ilmapallon päällystämiseen yllättävän paljon.  Paksun paperimassan kuivumiseen kului myös yllättävän paljon aikaa - vielä viikon jälkeen pohja vaikutti kosteahkolta, mutta siinä vaiheessa onneksi yläreuna oli jo sen verran kuivempi, että ilmapallon saattoi tyhjentää ja kääntää lyhdyn kuivumaan vielä lisää ylösalaisin.



Lopuksi maalasin lyhdyn akryyliväreillä.


Samoihin aikoihin vastaan tuli toinen ohje, jonka mukaan ilmapallon saa päällystettyä paperimassalla kieputtamalla pallon ympäri vessapaperia, jota kastelee samalla. Edes liisteriä ei tarvita. No, sitähän piti kokeilla kun noita pallojakin oli valmiina päällystystä odottelemassa.


Kieputetusta vessapaperista tehdyt lyhdyt kuivuivat kunnolla parissa päivässä ja pysyivät hienosti kasassa myös kun ilmapallon sisältä tyhjensi. Helppotekoinen ja tyylikäs vaihtoehto paperimassalyhdyille!


Olin kuvitellut lopputulosta vielä hiukan läpikuultavammaksi kun sisään laittaa kynttilän - ehkä seuraavan kerran tehdessä voisi kokeilla vähempiä vessapaperikerroksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti