-->

maanantai 26. lokakuuta 2015

5 päivää Halloweeniin - hullut teekutsut ja teetryffelit

Kun teema on "Halloween Ihmemaassa", siihen kuuluu tietysti  hullut teekutsut. Ja hulluista teekutsuista tulikin mieleeni Earl Grey- suklaatryffelit, joita olen tehnyt aikaisemminkin useampia kertoja vaihtelevalla menestyksellä. Ohje löytyi aikanaan jostain lehdestä, ja oikeastaan alkuperäisestä ohjeesta pitää ehkä ottaa kuva seuraavan tarinan tueksi.

Alkuperäisestä ohjeesta puuttuu siis kerman mittayksikkö. Ensimmäisen kerran kun vuosia sitten tein teetryffeleitä, tulkitsin ohjetta niin, että kermaa laitetaan tietenkin 1 ja 3/4 tölkkiä! Lopputulos oli veikeästi earl grey-aromilla varustettua suklaamoussea. Aika lailla nolotti, koska kaikille kokkaajaguruillehan oli varmaan ihan itsestään selvää, että kermaa mitataan desilitroina tölkkikoosta riippumatta, eikä sitä siksi tarvinnut edes erikseen mainita. Nyt kun yritin etsiä löytyisikö alkuperäistä ohjetta netistä (ja samalla tietoa, mistähän lehdestä se olikaan...), selvisi samalla, että jollain muullakin oli ollut joskus liian löysää tryffelitaikinaa. Löytyi samalla muitakin earl grey-tryffeliohjeita, kuten vaikka tämmöinen kookoksinen sovellus.

Pysyttelin kuitenkin itse vanhassa ja (oikealla tulkinnalla) hyväksi havaitussa ohjeessa, melkein. Kuohukermana käytin kaurapohjaista versiota. Kaupassa käydessä muistelin, että kotona olisi sekalaisissa teepussivalikoimissa myös earl greytä, joskin tietenkin siinä vaiheessa kun kerma oli kattilassa, sain havaita armaan siippani siipaisseen ne parempiin suihin. Sitten muistelin, että jossain teesekoitusrasiassa olisi taatusti lady greytä, koska olin nähnyt ne teepussit juuri edellisenä päivänä. Muuten hyvä, paitsi että teelaatu olikin lady green. Osaan lukee ja kaikkee!

Teetryffeleihin tuli sitten vähän toisenlainen aromi. Jos hulluille teekutsuille on vaikka tulossa paljon vieraita, tai itse muuten vaan hullaantuu tekemään ihan raivona teetryffeleitä, niin mikäpä estää tekemästä useampaa erää erimakuisista teelaaduista? Kukkaisen makea lady green-teetryffeli ja karvaampi earl grey-teetryffeli voisivat tasapainottaa toisiaan jännittävästi peräkkäin nautittuna.

Vatkausvaiheesta on todettava, että vaikka annos näytttää pieneltä, valitse korkeampi vatkausastia, ja varustaudu essulla. Hienosti meinaan roiskuu! Jos vatkausvaiheen jälkeen tuntuu, että tuli liian löysää muotoiltavaksi mutta liian jäykkää suklaamousseksi, niin kaurakerma jähmettyy jääkaapissa vähitellen, ja sikäli ei haittaa jos esimerkiksi työn raskauttamana ehtii tehdä taikinan yhtenä päivänä ja muotoilla saati tarjoilla vasta seuraavana tai sitä seuraavana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti