-->

maanantai 5. lokakuuta 2015

26 päivää Halloweeniin - kärpässienisalaatti

Koska aika monet halloween-herkut ovat makeita, täytyy aina välillä tasapainottaa ja miettiä oikein tarkoituksella  halloween-herkkuja, jotka eivät ole makeita - eivätkä sen puoleen myöskään suolaisia ja rasvaisia.

No, salaattihan se kuuluu tietysti perinteisesti bilenaposteltavien listalle, ja aika vähällä tuunaamisella siihen saa myös sopivasti halloween-henkeä.

Retiiseistä saa leikattua ja kaiverrettua sieviä kärpässieniä. Siis "jalka" muotoillaan leikkaamalla tavallisella veitsellä, ja pilkut lakkiin saa kaiverrettua kuorimaveitsen kärjellä.


Askartelua vaativien retiisien kaveriksi muu onkin toteutettu kunnon laiskan ihmisen salaatti-menetelmällä - tomaatit ja kurkut vaativat vähän lohkomista, mutta muu sisältö tuli aika lailla suoraan pussista. Valmista salaattimixiä, annospussillinen salaattisiemeniä, pähkinäsekoitusta sekä valmiiksi marinoitua ja kuutioitua tofua, jonka olin oikeastaan ostanut wokkiin mutta päätinkin kokeilla myös salaattiin. Tietysti salaatin työmäärää voi vaihdella ehtimisen, jaksamisen ja muiden resurssien mukaan, leikata vaikka tomaatit ja kurkut kukkasten muotoon, mutta sen saa tarvittaessa riipaistua kasaan vähälläkin vaivalla.


Alkuperäinen ajatukseni oli käyttää keltaisia tomaatteja tuomassa kontrastia ja nostamassa retiisikärpässienet paremmin esiin, mutta juuri silloin oli tietenkin kaupasta keltaiset tomaatit loppu. Pari oranssia löytyi punaisten seasta, ja niitten väri puolestaan on melko...kurpitsainen!



Tämän salaatin innoittajana toimi  löyhästi teema "Halloween metsässä", siksi retiisikärpässieniä tuli yhdistettyä nimen omaan pähkinöihin. Myönnän kyllä, että tomaattien, kurkkujen ja värikkäitten salaattien yhteys metsään on melko viitteellinen, mutta kerrankos sitä nyt hauskuutta ja mielikuvitusta käyttää... Mahdollisten juhlien suunnittelussa ja kokoonpanossa salaatin koostumukseen voi tietysti vaikuttaa sekin, juhlivatko Halloweenia metsän eläimet keskenään, vaiko esimerkiksi myös mökissään metsässä asuva Matami Mimmi, jolla on tietenkin ryytimaassaan yhtä jos toista sellaista, mitä ei metsässä villinä kasva :) Matami Mimmillä voi kyllä olla salaatissaan hurjempiakin aineksia. (Muistan joskus lukeneeni Halloween-juhlista, joissa noitien salaatissa oli kuorittuja viinirypäleitä silminä...) Lisäksi retiisisienet kuuluvat varmaan itsestään selvästi myös esimerkiksi Super Marion salaattiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti