-->

maanantai 6. lokakuuta 2014

25 päivää Halloweenin!

Töttöröö, unohdin eilen kokonaan päivittää...

Laitanpa siis tänään peräti kaksi linkkivinkkiä Halloweenin tarjoiluihin liittyen. Molemmat linkit tulivat vastaan Facebookissa, enkä ole testannut kumpaakaan, mutta hei - inspiraatio!

Leipätikuista(?) saa värikkäällä kuorrutteella ja sokerisilmillä teemaan sopivia: Eye of Newt pretzels.

"Eye of newt" eli vesiliskon silmä on tietenkin yksi noidan keitoksiin sopivista aineista. Itse asiassa suoraan tästä, jonka kytkökset paljon kauemmas selvisivät minulle vasta tästä. Niin se populaarikulttuuri joskus hämää!

Lisäys: Koska YouTube-linkit eivät tietenkään aina ja kaikkialla toimi, selvennetään. Minulle siis selvisi vasta paljon myöhemmin ja ihan toista kautta, että Tylypahkan kuoro laulaa Macbethin noitien laulua - mikä tietysti on mitä sopivin tunnuslaulu Skotlannissa sijaitsevalle velhokoululle. Laulun sanat lienevät huomattavasti tutummat englantia äidinkielenään puhuville jo pienestä pitäen (päätellen siitä, miten paljon viittauksia siihen tulee vastaan, yleensä juuri Halloween-yhteyksissä), kuin Shakespearensa suomeksi lukeneelle. Olkoonkin, että noitien laulua pidetään kai yleensä lainauksena Thomas Middletonilta eikä Shakespearen omana tuotantona (linkki englanninkieliseen wikipediaan, koska suomenkielisestä en sitä mainintaa löytänyt, vaikka muistaakseni nämä autenttisuusepäilyt esitellään ainakin jonkun Macbeth-suomennoksen esipuheessa.) Muistaakseni olen jossain, niin ikään kirjassa enkä netissä, törmännyt semmoiseen juttuun, että jossain runoissa (Shakespeare mainittu) ja muissa kirjallisissa yhteyksissä kuvaillut noitien keitosten aineet, jotka kuulostavat kirjaimellisesti tulkittuna ällöttäviltä, ovatkin usein paljastuneet joidenkin kasvien paikallisiksi ja kansanomaisiksi nimityksiksi. Ja osalla näistä kasveista olisi sitten esimerkiksi hallusinogeenisiä vaikutuksia. Hmmm, onkohan eye of newt joku kasvi vai ei?



Kun kerta toisenkin ohjeen lupasin:
Toinen vinkeä ruokaohje oli vihreät muffinssit, joiden värivalinnan syy oli tietenkin ohjeen laatijoille joku ihan muu kuin Halloween, mutta hyvinhän ne sopisivat joukkoon. Jos vihreitä leivonnaisia saa pinaatilla, niin punajuurella saisi varmaankin aikaan hehkeitä punaisia tai violetteja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti