-->

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

23 päivää Halloweeniin - naamiaisasuista

Joskus olin sitä mieltä, että naamiaiset ja karnevaali olivat Halloweenissa ihan parasta. Vähintään yhtä hauskaa kuin lepakkoiset ja kurpitsaiset koristeet, ja ainakin hauskempaa kuin satunnaisille ällötyksille hihittely. Täytyy myöntää, että vanhemmiten se pukeutumisaspekti on jäänyt enemmän taustalle - jopa siinä määrin, että yksiin Halloween-teemaisiin kanikisoihin joku vuosi sitten ilmestyin varmaan ainoana, joka ei ollut pukeutunut (tosin luovassa viime hetken paniikissa keksityt asuvaihtoehdot olivat enimmäkseen sellaisia, että ne olisivat olleet kovasti tiellä kania hypyttäessä). Toisaalta opiskeluaikoina Halloweeniksi oli kiva pukeutua muutenkin kuin erityisiin juhliin, ja taisin muun muassa opponoida jossain seminaarissa Dracula-viitassa ja päivän henkeen meikattuna - ja ei, siitä ei ole kuvallisia todisteita.

Seuraavat linkit kuitenkin käsittelevät naamiaisasuja ja pukeutumista. Halusin nostaa esiin erityisesti Take Back Halloweenin, jossa on ohjeita ja ehdotuksia vahvojen naisten inspiroimiin ja historiallisesti taustoitettuihin naamiaisasuihin. Mukana on niin tosielämän sankareita kuningattarista tiedenaisiin ja merirosvoihin, kuin mytologisiakin hahmoja. Mielenkiintoista luettavaa myös silloin, kun ei etsi aktiivisesti naamiaisideoita!

Halloweenin takaisinvaltaus historiallisuudella ja monimuotoisuudella on tietenkin vastaveto lähivuosien voimakkaasti seksualisoidulle naamiaiskuvastolle, jossa yleensä miehille on tarjolla naamiaispukuja, ja naisille tai jopa pikkutytöille "seksikkäitä" naamiaispukuja. Riippumatta siitä, edustaako puku mitään sellaista, minkä olisi syytä alunperinkään olla seksikästä (esimerkkejä vaikka Crackedin listalta), tai minkä ikäisille se on suunnattu. Seksikkäillekin naamiaisasuille on varmasti aikansa, paikkansa ja käyttäjäkuntansa, joille ne sopivat, mutta niin on kyllä muunlaisillekin vaihtoehdoille. (Opiskeluaikoinani naamiaisissa porukka jakautui niihin, jotka panostivat pukuunsa ja joille oli itsestään selvää lähteä kostyymissä bilettämään, ja niihin joille naamiaisasun valinnassa oli tärkeintä se, että se erosi mahdollisimman vähän siitä tyylistä, jossa he lähtivät baariin tavallisena lauantai-iltana. Ja vähän veikkaan, että naamiaisasun valintaan saattaa vaikuttaa myös sekin, onko pukeutujana pariutumisikäinen nuori, joka lähtee juhliessaan katsastamaan kaltaisiaan, vai jo vanhempi ja vakiintunut ihminen, vai lapsi.)


Naamiaispukuiluun liittyen, lähiaikoina on tullut vastaan myös tällainen lähes hengästyttävä inspiraatiovalikoima Disney-pukuja aikuisille.

Oli naamiaiset sitten jo tiedossa tai vasta suunnitelmissa, hauskoja hetkiä pukujen suunnittelun ja toteutuksen kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti