-->

torstai 14. marraskuuta 2013

Letterboxing eli lodjaus

Tässäpä vaihteeksi inspiraatiopostaus ja linkkivinkkikimara.

Kaverin kautta törmäsin ilmiöön nimeltä letterboxing, joka muistuttaa geokätköilyä. Molemmissa etsitään luontoon tai kaupungille piilotettuja asioita (rasioita?), geokätköilyssä koordinaattien ja letterboxingissa sanallisten vihjeiden perusteella. Letterboxingiin kuuluu lisäksi leimasimet - kussakin kätkössä on leimasin, jolla löytäjä saa leimata omaan lokikirjaansa, ja vastineeksi leimata omalla leimasimellaan kätkön lokikirjaan. Kuulostaa hauskalta, ja kuvien perusteella näyttää myös.

Kaverin kuvissa olleet linkit veivät amerikkalaisille letterboxing-sivuille, joilta löytyi vihjeet vain parille laatikolle Suomessa (valitsemalla hakuvalikosta "other international" kohtaan "region"). Ehdin jo harmistua, että onko noin kivan kuuloinen juttu noin harvinaista täällä päin. Etsiessäni lisää linkkejä aiheesta törmäsin ensin Atlas Questiin, josta löytyi maininta muutamasta eri laatikosta Suomessa kuin noilta toisilta sivuilta - ja lisäksi siellä kannustetaan tekemään leimasimet itse. Yhä jännittävämpää! Letterboxing ei kuitenkaan ole amerikkalainen, vaan alunperin brittiläinen keksintö, joka on levinnyt muualle maailmaan Dartmoorista jo 1850-luvulta alkaen.

Lopulta vasta järkeni leikkasi kokeilemaan hakusanoiksi "letterboxing in Finland", ja sitä kautta selvisi, että letterboxingia kutsutaan suomeksi lodjaukseksi, ja se on sittenkin täällä yleisempää kuin noiden kansainvälisten sivujen perusteella olisi ensin voinut luulla. Lodjausta harrastavat niin partiolaiset kuin geokätköilijätkin. Jos geokätköilysivuilta hakee kätkötyyppiä "letterboxing hybrid" alueelta "Finland", löytyy paljon vinkkejä sellaisista laatikoista, tai siis lodjuista, joita ei edellä mainituilta sivuilta löytynyt ollenkaan. Näyttää siis sittenkin siltä, että ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, vaan leimasimilla pääsee leikkimään lähempänäkin ;) Sen lisäksi Suomesta löytyy niinkin virallisen tahon kuin metsähallituksen kätkemiä lodjuja Liesjärven ja Nuuksion kansallispuistoista!

Olisin luultavasti riemuinnut jo pelkistä tiimarileimasimistakin etsimisen ja löytämisen jännityksellä höystettynä, mutta mitä enemmän aiheesta luin, sitä paremmalta ja asiaankuuluvammalta tuntui myös leimasinten itse tekeminen. (Ja lisäksi siitä saa oivan aasinsillan kirjoittaa aiheesta askartelu- ja puuhablogiin...)

Yksi löytämäni ohje leimasinten tekoon näyttäisi olevan geokätköilysivuilta (ja pdf-muodossa), eli siinä opastetaan juuri lodjauskäyttöön tarkoitetun leimasimen tekoon pyyhekumista kaivertamalla. Löysin myös erilaisista askartelublogeista ohjeita muun muassa softis-leimasimeen ja nappileimasimeen. Erimerkiksi korttiaskarteluihin tai skräppäykseen? Löysin myös edellisellä hakukerralla lisää esimerkkejä itse tehtyjen leimasinten käytöstä korttiaskarteluissa, mutta en tietenkään enää muista sopivaa hakusanaa, kun jostain syystä viimeisimmissä hakutuloksissa niitä ei ole ollenkaan. (Tai sitten näin unta... Ehdin aiheeseen liittyen nähdä sellaistakin unta, jossa etsin häkellyttävässä määrin Tukholmalta näyttäneessä Helsingissä geokätköjä yli 20 vuotta vanhan pyörätiekartan avulla melko heikolla menestyksellä). LTC eli letterboxing (tai letterboxer) trading cards on muuten ATC-korttien alalaji, johon käytetään omatekoisia leimasimia. Vaikka voisi kuvitella, että niitä vaihdellaan pelkästään lodjuihin piilottamalla tai niistä löytämällä, niin ilmeisesti niitä vaihdellaan myös proosallisemmin postitse, niin kuin tavallisiakin ATC-kortteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti