-->

perjantai 19. huhtikuuta 2013

"Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää"

Hiuulihei, nyt alkaa molemmat Viralliset Kukkapenkit olla sulana lumesta!



Virallinen varjopenkki on sulanut enimmäkseen vasta tänään, joten kovin kummoisia elonmerkkejä ei vielä ole näkyvissä. Keijunkukat tosin näyttävät siltä, että olivat jäätyneet niine hyvineen, ja hiukan sulamisen jäljiltä oiettuaan jatkavat kasvamista suoraan siitä, mihin syksyllä jäivät. Vähän niin kuin mansikatkin. Mansikkapenkki tosin ei ole vielä sulanut kokonaan, koska joku juutas oli jossain vaiheessa talvea aurannut kauhean lumi- ja soravallin juuri mansikka- ja vadelmaviljelmieni päälle, eikä vielä mikään tähänastinen auringon tai veden posotus ole saanut sitä kaikkea sulamaan.  Selvisivätkö kaikki vadelmat talvesta ja jyräävistä soraylläreistä, jää vielä nähtäväksi - toivotaan parasta.

Parsaruukkukin oli sulanut niin, että sain sen irti lumikinoksesta ja siirrettyä aurinkoisempaan paikkaan (siis teoriassa aurinkoisempaan, sillä sen jälkeen on vaan satanut). Tosin parsastakin saa jännittää, selvisikö se ruukussa talven yli.

Virallinen aurinkopenkki on ollut sulana nyt rapian viikon, ja tulppaanit ovat ainakin itäneet kovasti. Myös tulppaanien ylijäämäsipulit, jotka olin aikonut istuttaa eri paikkaan kunhan keksisin minne (mutten keksinyt ennen lumentuloa), olivat puskeneet pontevia ituja pöytälaatikossa. Lienee syytä keksiä niille se paikka nyt keväällä... Balkaninvuokot kukkapenkissä itivät kaikki kuorossa jo marraskuussa ja sitten jäätyivät, enkä oikein osaa päätellä niiden nuokkuvista mutta kirkkaan vihreistä lehdistä, aikovatko ne vielä virkistyä vai pitäisikö niitäkin istuttaa kukkien toivossa uusi erä. Joitain pieniä lehtiruusukkeen alkuja näkyi myös syysleimujen kohdalla, joten sen penkin asujaimisto näyttäisi kaikki selvinneen.

Ai niin - saanhan ehkä melkein sidottua myös puutarhapuuhailun myös muuhun askarteluun. Tuulenpesässä on ollut välillä juttua kotikansioista (ns. control journal), täytettäviä sivuja myöten, ja olenkin sitten sen innoittamana surffaillut läpi erilaisia esimerkkejä kotikansioista ja sivupohjista. Monet niiden aihepiirit ovat sellaisia, mihin itse käytän kalenteria, mutta joissain aihepiireissä kansio voisi olla hyvinkin kätevä. Esimerkiksi puutarha-asioissa -  eipä tarvitsisi piirtää joka vuosi kalenterin vaihtuessa uusiksi kaavakuvia siitä, mitä kasvaa missäkin. Olen myös surffaillut läpi joitain valmiita puutarha-aiheisia sivupohjia sieltä täältä, mutten vielä löytänyt mieleisiä. Ehkä parasta olisi laatia nekin itse, kunhan tässä vielä vähän inspiroituu (ja sitten voikin käydä samoin kuin niille tulppaanien sipuleille). Eikös hyvin suunniteltu ole puoliksi tehty?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti