-->

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kotikansio, puutarhakansio, control journal - inspiraatiolinkkejä

Kun siitä kansion suunnittelusta oli jotain puhetta, niin yhtä hyvin voisin sitten vähän keräillä linkkejäkin aiheesta.

Homelife Simplifiedissa on varsin kattava postaus kansion kokoamisesta, ja lisäksi lukuisia linkkikokoelmia printattavista kansion sivuista. Noita selaillessa hurahtaa ihan hyvin aikaa - ja toisaalta saa myös ihan hyvän kuvan, mitä voisi omaan kansioonsa laittaa, tai mitä nyt ei ainakaan. Olin vähän hämmentynyt siitä, miten monessa sivupohjassa, johon saa listata kunkin päivän tehtävät ja muistiinpanot, on erikseen listattu myös juomatauot ja vielä lasin kuvia ruksattavaksi sitä mukaa kun juomatauot on käytetty. Ihanko oikeasti jotkut ihmiset ei muista juoda janoonsa, ellei siitä ole erillinen tehtävälista? Tai ehkä vain ylitulkitsin kivaa koriste-elementtiä... Tai ehkä se liittyy johonkin kirjanpitojuttuun, jota noissa ei ole esitetty ihan yhtä usein, niin kuin ruokapäiväkirjaan tai johonkin vastaavaan. Ehkä pitääkin itse ruveta pitämään teepäiväkirjaa ja ruksia teepannun kuva jostain listasta aina, kun pannu tyhjenee! (Tai sitten ei.)

Täytyy kuitenkin mainita noista vielä erikseen joitain vaihtoehtoja, mistä mietin että onpa kiva idea ja varsin käytännöllistä pistää niihin laitetut tiedot johonkin yhteen paikkaan.

 Organized Homen joulukorttilista osoitteilla oli yksi niistä. Olen pitänyt tähän asti joulukorttilistaa kalenterissa, ja osoitteet on sitten tietenkin olleet eri paikassa, ja osaan kortteja jahdataan osoitteita vielä viimeisenä iltana ennen lähetystä hiki hatussa, kun niiden saajiin ei välttämättä muuten tule pidettyä juuri postitse yhteyttä. Tuolla Organized Homen jouluaiheisella sivulla on muitakin sesonkilistoja, mutten löytänyt juuri sellaista, jota totesin myös tarvitsevani - listaa siitä, kuka on saanut minkäkin kirjan tai sarjakuvan lahjaksi jo aikaisempana jouluna tai synttäripäivänä :) Sekin lista on tähän asti päivittynyt kalenterin takaosaan (sen nolon Joulun jälkeen, kun jouduin kyselemään kaikilta, mitä olinkaan heille edellisenä vuonna antanut), ja olisi helpompi päivittää jollekin sellaiselle alustalle, joka ei vaihdu joka vuosi.

Toinen kiva ja kätevä idea oli Imperfect Homemakingin lista päivällisvieraiden allergioista ja ruokavalioista. Se olisi varmasti vielä kätevämpi, jos olisi tapana kutsua päivällisvieraita - mutta jos vaikka vähän epämuodollisempaankin illanviettoon kutsuu kavereita ja laatii pikkupurtavaa, niin toki on kätevää listata kavereitten ruokarajoitteet etukäteen, ja jos listan varastoi johonkin, niin siitä saa myöhemminkin tarkastettua soveliaita tarjottavia.

Täytyy vielä mainita Designedly Kristin control-journal-sivut kotoa käsin työskenteleville taiteilijoille, koska minusta oli erityisen hauskaa että sivupohjissa oli lista mieluisalle viihteen kulutukselle - erikseen katsastettavista kirjoista ja leffoista, ja sitten vielä niistä, jotka täytyy hankkia itselle :) Noissa muissa taloudenpitoon keskittyvissä kansiojutuissa jää viihde vähän vähemmälle.

Ja niin, taloudenpidosta puhuessa täytyy mainita tietenkin siivoustehtävät. Oikeastaan lähdin alunperin googlettamaan kotikansioita vähän väärästä päästä, aloin nimittäin vertailla erilaisia siivouslistoja, löytyisikö jotain hyviä vinkkejä, joita seurailemalla saisi mahdollisimman vähällä vaivalla kodin pidettyä kauniisti kuosissa. Löysin muun muassa joukon listoja, joissa suositellaan pesemään matot ja ikkunat vähintään kerran viikossa. Kiitos, mutta ei kiitos... Mutta täytyy kyllä sanoa, että FlyLadyn aluejako ja kehoitukset siivota kerrallaan vain 15 minuuttia, ja kannustukset kuinka vähäkin on parempi kuin ei mitään, puhuttelivat kovasti! FlyLadylla on myös viikoittain vaihtuvia tehtävälistoja, joitten noudattaminen on oikeastaan aika hauskaa. Tai noudattaminen ja noudattaminen, kun päivän tehtävänä oli järjestää eteistä, päädyin jotenkin pyyhkimään pölyjä kaikista lampunvarjostimista ihan muualla talossa kuin eteisessä - mutta tulipa sekin tehtyä :D

Ja ehkä kätevä oli myös jonkun (en enää muista kenen tai minkä) linkkilistalta löytynyt linkki generaattoriin, jolla saa tuotettua listan siitä, mitä lomalle kannattaa pakata mukaan. Tosin myönnän, etten kokeillut vielä kuinka hyödyllisiä listoja sen avulla saa aikaiseksi.

No mutta! Puutarha-aiheista kansiotahan alunperin suunnittelin, enkä ole vielä linkittänyt yhtään sellaista...  Hobbyfarmsilla oli jokunen sivupohja, jotka olivat mukavan näköisiä, mutta listojen sisältö ei sitten kuitenkaan ollut ihan sitä mitä hain.

Homestead Gardenilla oli aika kattava ja selkeä sarja sivupohjia. Erityisesti tykkäsin tuosta omasta sivusta luontohavainnoille, vaikken luultavasti juuri tuota sivua tulekaan käyttämään. Viime keväänä täyttelin Turun Sanomissa ollutta taulukkoa kevään merkeistä, ja mietin, josko suunnittelisi jonkun havaintosivun vaikka Luonto-Liiton kevätseurannan pohjalta :) Voisi sitten vuosittain vertailla, millä vauhdilla kevät etenee.

Gardens And Craftsilla on myös monta kaunista sivupohjaa, ja lisäksi settejä, joissa on kokonainen sarja puutarhakansion sivuja yhtenäisillä grafiikoilla - jotka tosin voi ladata erikseenkin jos huvittaa. Eipä nekään listat ihan sitä olleet, mitä itse ajattelin kansiooni laitella, mutta josko noihin kuitenkin jotain saisi sovellettua...

5 kommenttia:

  1. Kyllä, jotkut ihmiset unohtavat juoda jos siihen ei erikseen kiinnitetä huomiota. Itsellänikin on tärkeänä osana tätä ruokaremonttia se, että nostaisin päivittäin juodun veden määrää noin viisinkertaiseksi aiempaan verrattuna.. O_o

    Kivoja kansioideoita, pitäisiköhän tuunata omaakin puutarhakansiota vähän esteettisempään suuntaan, hmm..

    Joskus pitäisi tehdä ja "julkaista" (vaikka fb:ssä) The Virallinen lista urbaaneista keväänmerkeistä... tähän mennessä tänä vuonna bongattu jo ainakin avoinna oleva terassi, jätskiratikka ja hiekotussoran poispesua, kevään ensimmäistä keesipunkkaria vielä odottelen vastaantulevaksi.. :D

    -Essi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multa saattaa unohtua järkevä syöminen (varsinkin, jos "kunnon ruokaa" tulee lykättyä välipalalla eteenpäin), mutta jano tuntuu aina niin hirveältä, ettei juominen pääse unohtumaan.

      Esteettisyys on iloinen asia! Alunperin aloin katsella noita valmiita sivupohjia siksi, että halusin järkevän näköistä taulukkoa, joitten piirtäminen vapaalla kädellä tai edes viivottimella ei ole ihan vahvimpia ominaisuuksiani, mutta sitten löytyikin niin nättejä valmiita sivupohjia, että niiden tsekkailu vei vähän mennessään...

      Kuulostaa hilpeältä tuo Virallinen Lista :)

      Poista
  2. UnFuck Your Habitat (unfuckyourhabitat.tumblr.com) vois siivouspuolesta olla enempi sun tyylinen... Itse tykkään kovasti :D

    - Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha ha, ainakin nimi lupaa jo paljon :D Olin varsinaisessa postauksessani kiltti ja jätin mainitsematta, miten monista kodinhoito-ohjesivuista ja -blogeista tuli sellainen olo, kuin katselisi jotain kulttia ulkopuolelta. Ehkä osittain siksi, että monet niiden sivujen pitäjistä, joille eksyin ensimmäisenä, tuntuivat olevan kotirouvia uskonnollisista syistä. Mutta jotain kulttimaista niissä oli muissakin!

      Poista
    2. Unfuck Your Habitatissa on se ihan paras puoli, että se on täysin uskontovapaa ja sitä pitää työssäkäyvä ihminen eli ne neuvot on oikesti järkeviä ja niitä pystyy noudattamaankin.

      Poista