-->

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Kirjepaperia!

Tiestitekös, että tänään on World Stationery Day? Kaupallinen päivähän se toki on, mutta samalla muistutellaan myös käsinkirjoittamisen iloista ja hyödyistä - joiden muisteluun kaivoin myös linkin tähän viime vuotiseen Ylen artikkeliin. Tai no - teemapäivä on näköjään kansainvälinen, mutta sen ympärillä on lisäksi Iso-Britanniassa kansallinen teemaviikko, johon liittyy myös haasteita sosiaalisessa mediassa jaettaviksi - omat teemapäivänsä on kynille, kalentereille, muistikirjoille ja päiväkirjoille kirjeen kirjoituksen lisäksi. (En nyt löydä mistään tuolta virallisilta sivuilta sitä haastekuvaa, jossa oli viikon päiville omat teemansa, joten linkitän Mrs. Brimblen blogiin). Stationeryhan ei tarkoita pelkästään kirjepapereita, vaikka siihen käyttöön se useimmiten tulee käännettyä, vaan myös muita paperitarvikkeita ja kaikenlaista muuta aiheeseen liittyvää. Joskus olin hämmentynyt, kun kaupassa tuli vastaan "stationery set" ilman yhtään paperitarviketta, vaan pakkauksessa oli kyniä, kumeja, viivottimia ja teroittimia - olisin itse mieltänyt sen koulutarvikkeiksi, jolloin kaveri opasti sanan laajemmasta merkityksestä.


Epäilen, ettei teemapäivä innosta ketään sellaista kirjoittamaan kirjeitä tai päiväkirjaa, jolla niistä ei olisi jo valmiiksi jotain kokemusta, mutta ehkä se houkuttelee niitä, jotka ajoittain haikeana muistelevat nuoruusvuosia kirjeenvaihdon parissa ja miettivät, että olisipas kiva kokeilla pitkästä aikaa. Ja toki se on ihanien paperitarvikkeiden ihasteluun sopiva juhlapäivä niille, jotka eivät koskaan lopettaneetkaan :D
Ihanuuksia Postista - monet ensipäivän kuoret ovat kauniita ja omiaan myös tavallisille kirjeille.
Lisäksi Posti myy myös houkuttelevia kirjepaperisettejä.

Oma kirjeenvaihtoni ehti jossain vaiheessa mennä vuosiksi sellaiselle säästöliekille, että lopahti lähes kokonaan. Mielitekooni hamstrata ihania kirjepapereita se ei kuitenkaan vaikuttanut, koska se, että kirjeenvaihto ei lopahtanut kokonaan, oli toki mitä oivallisin tekosyy. Ja tokihan osaa ihanista papereista sopii hankkia esimerkiksi lahjaksi niille, joilta se kirjeenvaihto ei lopahtanut, vaan jatkuu edelleen allekirjoittanutta aktiivisempana. (Tosin tietenkin sitten myös itse saan kirjepaperia lahjaksi.)
Lisää kirjepaperisettejä. Osa on saatu lahjaksi, osa on Tiimarista ja Suomalaisesta kirjakaupasta. Harmaa kolmio on mustan, pyöreän paperin kirjekuori! Eläimiä ja kukkasia kuvaava keväinen paperi on Lemmikkimessuilta, ja samaa sarjaa oli myös toinen setti, jossa vaivaishiiret kiipeilivät viljankorsissa unikoiden keskellä. Se oli niin sievää, että olen näköjään käyttänyt sen loppuun. Melkoinen saavutus, sillä osa näistäkin seteistä on yli 10 vuotta vanhoja ja niistä on käytetty paperia ja kuoria vain silloin tällöin.
Jos ja kun kirjeet venähtävät pitkäksi, lehtiö on tietysti yksi-paperi-per-kuori-settejä oivallisempi ratkaisu. Koira-lehtiö on Tiimarista 00-luvun alusta. Tykästyin siihen niin, että hamstrasin niitä useampia, ja yksi on vielä jäljellä. Tuo yksi, josta näkyy takakannessa lehtiön sisältämät kuva-aiheet, on saatu lahjaksi ja pari muuta tilattu tämän vuoden puolella Stationery Heavenista. Ajatus-lehtiössä oli ihana kansi, mutta paperi on vain viivoitettua (ja muistaakseni kulunut huomattavasti enemmän muihin askarteluihin kuin kirjeisiin). Lehtiöihin kirjoittaessa on toki kätevää olla erikseen myös kuoria.


Tänä vuonna olen tietoisesti yrittänyt aktivoitua taas kirjoittamaan käsin - kirjeitä ja päiväkirjaa nyt ainakin, koska olen vähän harmissani siitä, miten keskittymiskyky on rapautunut niinä vuosina, kun kavereihin on pidetty yhteyttä sosiaalisen median kautta.  Toisaalta olen myös ihastellut erilaisia nettihaasteita, joissa päiväkirjaa ei välttämättä kirjoiteta, vaan myös piirretään ja askarrellaan, ja suurten asioiden sijaan keskitytään välillä pieniin - mitä söin tänään, mitä katsoin telkkarista jne. (Jos päiväkirjaa kirjoittaa joka päivä, niin silloin ei tietenkään joka päivälle riitäkään suuria asioita. Silloin kun kirjoittaa harvoin, ote lipsuu aika herkästi sellaiseksi, että kirjoittaa sitten niistä asioista, joita tavalla tai toisella on joutunut pohdiskelemaan ja pureskelemaan enemmän.) Haluaisin ehkä haastaa itseni sellaiseen kepeään ja kenties kuvalliseen päivien tallentamiseen joksikin tietyksi ajaksi, vaikka kuukaudeksi. Mutta siitä ehkä lisää jos saan joskus aikaiseksi!

Toisaalta vanhat taidot ja taipumukset istuvat syvässä - kirjoittaessani muistiinpanoja vihkoon jostain keikasta, josta aioin blogata, sain vähän kommentteja siitä miten se on old school eikä moni sitä enää tekisi - mutta oikeasti, kirjoitan käsin huomattavasti nopeammin kuin kännykällä! Enkä todellakaan viitsi raahata mitään läppäriä keikoille paremman näppäimistön takia hajoamaan ja viemään huomiota tärkeämmiltä asioilta, jos tarkoitus on vain kirjoittaa muistiin lyhyitä vaikutelmia ennestään vieraan bändin tyylistä ja esityksestä tai tutun bändin settilistaa. Kyllä siihen tarkoitukseen on kynä ja paperi vertaansa vailla ;)
Tälläinenkin aarre löytyi melko hiljattain Vanha Turku-kaupasta. Ostin sen innoissani olettaen, että myös papereissa on koristepainatus - mutta sittemmin myyjä huomautti, että kuva löytyy vain kannesta ja paperi on vain viivallista. En ole raaskinut avata pakettia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti