-->

torstai 8. toukokuuta 2014

Puutarhakansio (ja vähän kotikansiota)

No terve. Melkoista hiljaiseloa on ollut askartelun ja puuhastelun saralla - tuntuu, että olen joko aina töissä tai liian väsynyt. Ja sehän on tietysti aika ankeaa.

Noista erilaisista kansioista suunnittelin tekeväni postauksen jo joskus aikaisemmin. Hyvin suunniteltu on jo niin hyvin puoliksi tehty, etten edes muistanut etten olekaan oikeasti jo tehnyt sitä. Paitsi joskus viime vuonna sen inspiraatiopostauksen.


Jossain vaiheessa ehdin jo hankkia kansioita, joissa on sellaiset kivat taskut, joihin saa tunkea sivuja. Toinen on se puutarhakansio, jonka kanssa nyt olen enemmänkin askarrellut. Toinen on nimetty mahtipontisesti "koti ja juhlat" - olen edelleen miettinyt, että "oispas kiva sellainen control journal, joka saisi jopa minutkin vaikuttamaan taloudenpidon ihmeeltä", mutta oikeasti tuossa kansiossa on huomattavasti enemmän vuotuisjuhliin kuin taloudenpitoon liittyviä asioita. Nimittäin joulukorttilista osoitteineen, muutama sivu (joulu)lahjakirjanpitoa varten (jotka löytyy kaikki täältä), ja synttärikalenteri. (Ja ajattelin, että printtaan sinne Halloween-juhlien suunnittelumuistilistan. Vaikken tiedäkään, tuleeko sille käyttöä.)

Puutarhakansiossa puolestaan on jo kannen läpi näkyvä karttakuva tontista, johon olen merkinnyt sinne tänne istutusten paikkoja. Lisäksi siellä on jokunen sivu puutarhaliikkeestä saatuja puiden ja pensaiden hoito-ja leikkausohjeita, jos niitä vaikka joskus tarvitsee. Tänä vuonna ajattelin myös esikasvatella puutarhan hyötykasveja sisällä  sen sijaan, että heittäisin vaan siemeniä ulos ja sitten ne itäisi niin myöhään etteivät ehdi kypsyä. Joten ahkerana printtasin myös esikasvatustaulukon johon kirjata ylös istutuspäivämääriä ja itämistietoja. Siitä on ollut myös ihan oikeasti hyötyä, kun osa kasveista iti viikossa ja toiset siemenet on nököttäneet ruukuissaan rapiat pari kuukautta itämättä - pysyy ainakin jonkun verran laskut selvillä, että mihin aikaan mitäkin on laitettu kasvamaan ja mihin aikaan on ehkä jo aiheellista luopua toivosta. (Auringonkukka ja soijapapu oli kovia kasveja itämään. Chilipaprikat ei. Porkkanatkin näyttää aika huonolta.) Loput tulosteet on peräisin tältä sivulta - lähinnä käytössä on ollut tuo "What's Blooming this month?", koska on aika kivaa kirjata ylös mihin aikaan mitäkin kukkasia on pullahtanut esiin. Olen kirjannut siihen saman tien myös villikukkaset - tai varsinkin ne, koska istutetuista on tähän mennessä kukkineet tähtikukka ja tulppaani, mutta piha tursuu muun muassa vuokkoja ja villejä orvokkeja, ja täytemaan mukana tulleita kiurunkannuksia. Kukkimistilaston lisäksi printtasin tehtävälistoja. Ja jollekin muulle joku toinen sivu tuolta tarjonnasta voi olla paljon oleellisempi. Minua ei kiinnostanut eritellä neliöittäin, mitä missäkin kasvaa - omat kukkapenkkimuistilistani ovat paljon suurpiirteisempiä "vähän sinne päin"-piirrelmiä, mittasuhteista viis. Varsinkin kun alunperin piirsin niitä aina joka vuosi uusiksi kalenterin takaosaan. Lähinnä kuitenkin oman muistin virkistykseksi, että mitäs missäkin pitäisi kasvaa. Tässä nyt vertailun vuoksi aikaisempi kalenterikuva ja sitten uudistettu versio.


 Uudistetussa versiossa on jopa tilaa kirjoitella, mihin aikaan mikäkin kukkii.

Siemenpussitkin pysyy kätevästi tallessa noissa kansiotaskuissa, josko niistä tarvitsisi tarkistaa vielä myöhemmin jotain.

On muuten yllättävän koukuttavaa puuhaa selailla inspiraatiokuvia ja linkkejä printattaviin juttuihin hakusanoilla control journal tai garden journal.


Jaa niin - tuli mieleen että kun edellisen control journal-inspiraatiopostauksen yhteydessä oli puhetta siitä, että vastaan tulee aika uskonnollissävytteisiä linkkejä aina välillä (esimerkiksi kotitöiden suunnittelulistoja, joihin on merkitty myös rukoushetkien paikat), niin laitanpa tähän yhden esimerkin. Puutarhakansiopohjia Raamatunlausein. Kuvitukset on kyllä kauniit...  Hiljattain tuli vastaan myös samantyyppisiä Ramadan-suunnittelulistoja kuin nuo Joulu- ja Halloween-listat, joten ehkä muidenkin uskontojen sävyttämiä control journal-pohjia löytyy, jos niitä alkaa oikein etsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti