-->

perjantai 30. toukokuuta 2014

Keijupuutarhat

Tämä linkki erään kaverin postaamana Facebookissa johdatti minut taas turmion teille. Tai no, minipuutarhoista oli tullut joku lehtijuttu vastaan joskus ehkä viime vuonna, ja keskusteltu Pienenpientä pintaremonttia ja puutarhailua harrastavan kaverin kanssa niin ikään viime vuonna, joten ehkä sieltä on jotain jäänyt ajatuksiin hautumaan sieltä asti.  Kolmas kaveri puolestaan suunnitteli hiljattain tekevänsä myyntiin miniruukkuja keijupuutarhoihin, ja neljäs on rakennellut jo vuosia "keijukeitaita", joissa tosin pääosassa olivat puutarhojen sijaan luonnonmateriaaleista kasatut somat pienet rakennukset, ja laittanut niistä kuvia Facebookiin. Aihe on siis ollut kovasti pinnalla ja viime aikoina vielä jotenkin aiempaa enemmän.

Ja niinhän siinä kävi, että kuvalinkkejä katsellessa iski inspiraatio. (Lisää kuvia löytää aivan varmasti, jos kirjoittaa kuvahakuun "fairy garden").  Inspiraatioon saattoi vaikuttaa myös aiempi, joskin pitkään tauolla ollut nukkekotiharrastus - ja sellaiset ilmoille singonneet ideat, että 1) minikoossa olisi toki helpompaa toteuttaa esimerkiksi suunnitelmat goottilaisesta puutarhasta raunioineen kuin isossa koossa, ja 2) keijupuutarha olisi tietenkin oiva tekosyy hankkia sellainen kärpässienen tai kurpitsan mallinen hamsterinmökki, joita aina ihailen eläinkaupoissa. (Mutta ylettömän soma pesämökki olisi ylettömän huono syy hankkia eläin, ellei ole valmis panostamaan juuri sen lajin hoidon opetteluun yms.)

Alun perin ajattelin tekeväni kaksi keijupuutarhaa - toisesta iloinen ja värikäs, ja toisesta dramaattinen goottilainen puutarha. Värikkääseen piti tuleman kukkivia kasveja ja kärpässienimökki ja piha-allas ja sateenkaarenvärisiä polkuja ja...tila loppui kesken. Amppeliin, jonka olin varannut keijupuutarhalle, mahtui juuri ja juuri pari kasvia ja se allas-astia, ja niille vähän reunakiviä.


(Tarhan pensaina harmaa-ajuruohoa, johon tulee söpöt vaaleanvioletit kukat, sekä luhtalemmikkiä. Toivottavasti sammal leviää jossain vaiheessa "nurmikoksi".)


Goottilaiseen puutarhaan piti tulla mustia ja valkoisia kasveja, tai ehkä jotain hyvin tummanpunaista. Ja tietenkin raunio! Harkitsin hetken akvaariorauniota, mutta ne ylittivät budjetin. Ajattelin sitten tekeväni raunion itse vaikka jostain massasta muovailemalla - tietenkin tuli vasta myöhemmin mieleen, että saisikohan sellaisesta edes säänkestävää ilman polttomahdollisuutta... Ja raunion seiniin tietenkin heräteostoksena hankittuja pimeässä hohtavia koristekiviä!



Lopulta kävi kuitenkin niin, että kun kärpässieni ei mahtunut värikkääseen tarhaan, kasveja oli jo hankittuna ja raunio oli edelleen tekemättä, pimeässä hohtavan raunion tilalle tulikin pimeässä hohtamaton kärpässienimökki. Ja se muuttaa toki tarhan tyyliä hiukan erikoisempaan suuntaan. Voi olla, että se vaikuttaa myös tulevien kasvien hankintaan, kun goottilainen tarha on edelleen siltä osin keskeneräinen. Tai sitten voi olla, että niitä tarhoja tuleekin vielä jossain vaiheessa lisää.
(Piti niitä pimeässä hohtavia kiviä kuitenkin lisätä polkukivetykseen ja mökin ympärille. Mustalehtinen kasvi on nimeltään käärmeenparta.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti